Не откриха съществени нарушения в храната в детските заведения
Не откриха съществени нарушения в храната в детските заведения / Дарик Добрич

Няма значителни нарушения в храненето в детските ясли и градини в Добричка област, съобщи в ефира на Дарик шефът на Районната ветеринарно медицинска служба д-р Красимир Калинков. Това е показала съвместната им проверка с РИОКОЗ, проведена в началото на септември в 35 заведения. Тя бе разпоредена от Министерствата на земеделието и образованието.

Съставени са два акта за нарушения. Единият е за липса на етикет, а другият - за изтекъл срок на годност, на продукти от животински произход, каза Калинков. Глобите са за 500 и 1 000 лева, а детските заведения не са в областния град, уточни той. Инспекторите са издали и 8 предписания за липса на документация и други по-дребни нарушения. Ако при повторната проверка се установи, че не са изпълнени, следват финансови санкции.

Една фирма в Добричко вече произвежда продукти с марка "Стара планина", каза още шефът на РВМС, а други две са проявили интерес. Калинков смята, че добричлии знаят много добре откъде да си купят качествено месо и на тези производители дори не са им необходими специални сертификати за гаранция. Проверки за легално използване на логото "Стара Планина" се правят регулярно.

52-ма души общо са служителите на РВМС Добрич, от тях 17 са инспектори. Хората ни са достатъчно, но ресурсите на ведомството не са най-доброто, което може да се желае, коментира Калинков.