Магистратура на ВУМ в топ 20 в света
Магистратура на ВУМ в топ 20 в света / ВУМ
Магистратурата по туризъм на Висше училище по мениджмънт (ВУМ)  - Варна (преобразуваният „Международен колеж – Албена“) е поставена сред първите 20 в света, изпреварвайки водещи университети от САЩ, Великобритания, Италия Германия, Китай, Малайзия и др. Класацията топ 100 най-добри магистратури в света (best-masters.com) класира за втора поредна година магистърската специалност по международен туризъм. През 2016 г. тя бе поставена на 47-ма позиция, но в изданието тази година се изкачи до 20-то място в изследването.

Методологията на класацията (best-masters.com) предоставя бонус точки за осигуряване на стаж по време на обучение, процент на приети студенти с бизнес опит в областта на туризма и не на последно място най-много регистрирани международни студенти. През последните две години, над 60 % от студентите в тази магистърска програма на ВУМ са чуждестранни, дошли от Германия, Испания, Русия, Румъния, Украйна и др. Общо във ВУМ се обучават студенти от над 50 различни държави.

ВУМ магистратури
ВУМ

Обучението в програмата е изцяло практическо, базирано на реални казуси. Например то включва учебно пътуване, което се осъществява в известна европейска туристическа дестинация. Там, студентите имат за задача да работят на терен и да развият бизнес или маркетинг план на практика, базиран на изследване, направено сред представители на местната власт и компании опериращи в региона. През тази академична година, последното бе осъществено в Гърция, където студентите на ВУМ, заедно със студенти на британския университет Кардиф Метрополитен проведоха своето изследване.

Близо 10 години ВУМ партнира с един от най-големите държавни университети в Обединеното Кралство. Програмата на ВУМ по туризъм е единствената в България, която позволява завършване с две магистърски дипломибългарска и британска от топ университета Кардиф Метрополитен, при обучение изцяло в България.

Програмата е адаптирана за работещи с времетраене една календарна година и позволява успешно записване на завършилите три или четиригодишни бакалавърски степени в България или чужбина. Крайният срок за кандидатстване и постъпване със стипендия до 1000 евро е 15 август 2017 г., като първоначално трябва да се попълни формуляр от ТУК