ВУМ - Добрич
ВУМ - Добрич / netinfo
Младежи от 5 държави се включват в Международно обучение по кулинарни изкуства под ръководството на инструктори  от Института за кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна и гост-преподаватели от Гастроалианс (Испания), Колеж Мариямполе (Литва), Професионалната гимназия по туризъм в Рига  (Латвия) и младежката мрежа You.NET (Италия). До 5 юли 25 младежи от Литва, Латвия, Испания, Италия, Словения и България ще развиват практически умения за работа в професионална кухня, за адаптация в реална работна среда, ще се запознаят с техниките в ресторантьорството, с организацията на работа, йерархията и хигиенните изисквания в кухнята. Организатори на обучението са „Международен колеж“ ООД и Асоциация „Кулинарни изкуства и гостоприемство“ (АКИГ).

Основна тема на проекта е устойчивото готвене и здравословното приготвяне на храни по традиционни рецепти и възраждането на  кулинарните традиции като възможност за бизнес и устойчив начин на живот. Практическите занятия ще се провеждат под формата на съвместни кулинарни работилници за приготвяне на разнообразни традиционни ястия от страните, които са представени в обучението  -  спагети по рецепта от регион Емилия-Романя в Италия, тортиля по рецепта от провинция Арагон в Испания, традиционен латвийски сладък хляб, бонбони с бисквити, пилешка кавърма и други. Участниците ще имат възможност и сами да демонстрират техники за приготвяне на храна и да представят бита и обичаите, свързани с храната, на местата, от където идват. Ще бъдат демонстрирани рецепти с местни и сезонни продукти, подбрани от органични градини около Добрич.

Част от обученията ще бъдат проведени във ВУМ - Варна, а демонстрациите на органични продукти ще се състоят във ВУМ - Добрич.