Направиха преглед на социалните услуги в областта
Направиха преглед на социалните услуги в областта / Областна администрация Добрич

Развитието на социалните услуги през 2012г. и готовността за разкриване на нови социални услуги през 2013 г. са обсъдили на разширено заседание членовете на Звеното за мониторинг и оценка за изпълнение на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Добрич, информираха от Областна администрация. На срещата е бил разгледан и междинния доклад от извършения мониторинг на социалните услуги в областта.

По инициатива на Отец Стоян е започнало изграждането на приют за бездомни в кв. Рилци в Добрич, е отчетено на срещата. Според изнесената информация,през изминалата година в община Тервел не е закрита нито една социална услуга. През 2013г. е предвидено разкриването на разсадник в близост до Дома за стари хора. Разширила се е дейността на Домашния социален патронаж. Има подаден проект за одобрение за изграждането на Център за социални услуги в с. Коларци, а впоследствие и в с. Нова Камена. Декларирани са 45 бройки за личен асистент и 25 бройки за социален асистент.

В Ген.Тошево е разкрита обществена трапезария. Поради липса на средства в общината  не е разкрит ЦОП, няма създадени мобилни екипи към социалния патронаж и няма изграден прият за бездомни.

От община Шабла са информирали, че няма да разкриват нови социални услуги през 2013г., а всички досега предоставяни услуги са обезпечени.

Наличните услуги на територията на община Каварна, са Дом за възрастни с умствена изостаналост, Домашен социален патронаж, Личен асистент, Обществена трапезария, Клуб на пенсионера - 150 броя. През 2013 г. в общината ще стартира услугата "Здравен медиатор".

В Балчик през новата година ще бъдат изградени ЦОП и Център за социална рехабилитация и интеграция. Закрит е Сезонния дом за възрастни хора.