Намалява броят на клиничните пътеки в общинските болници
Намалява броят на клиничните пътеки в общинските болници / Дарик Добрич

Намалява се броят на клиничните пътеки в общинските болници в областта, съобщи пред Дарик директорът на Районната здравноосигурителна каса д-р Бисерка Пачолова. Договарянето със здравните заведения по новия рамков договор ще приключи до 21 февруари. По предварителни данни, в болницата в Тервел от 15 клиничните пътеки за миналата година сега ще останат 7. Това се дължи на новите изисквания за наличие на апаратура и специалисти. 7-те пътеки са недостатъчни за съществуването на здравното заведение, въпреки че то ще бъде дофинансирано от кметството, е мнението на д-р Пачолова. Според нея лечебницата трябва да се превърне в медицински център с 24-часово обслужване и 5-10 легла за еднодневно пролежаване на спешни случаи и евентуално последващо транспортиране до Добрич. 

В Балчишката болница от 75 клиничните пътеки стават 55, а в Каварна - от 55 - около 45. Според д-р Пачолова това ще осигури добро обслужване на пациентите. В болницата в Генерал Тошево клиничните пътеки се намаляват с 4 и остават 15. В МБАЛ - Добрич се планират 10-15 пътеки по-малко и тази година ще бъдат 190. Те ще  са достатъчни да осигурят адекватно медицинско обслужване на жителите на града и областта. 

Почти приключва договарянето на общопрактикуващите лекари /ОПЛ/ от областта с РЗОК. В Добричка област има 160 ОПЛ, от които 7 са груповите практики. От тази година, при сключване на договорите с РЗОК личните лекари могат да избират от три варианта - да се включат в групова практика, която да разкрие дежурен кабинет, да сключат договор за осигуряване на неотложна помощ с медицински център или както досега - сами да гарантират 24-часово обслужване на пациентите си. По думите на д-р Пачолова около половината от джи-питата, особено в отдалечените села с малки практики, ще осигуряват 24 часово обслужване както досега - индивидуално. Те няма как да се обединят в общ кабинет или групова практика. В ДКЦ-1 в Добрич вече функционира кабинет за неотложна помощ, предстои да бъде разкрит и втори на групова практика „Хипократ".

РЗОК вече подписа договори със 150 стоматолози и 60 лекари специалисти.