Над 7000 деца почиваха в летните бази на Ученически отдих и спорт
Над 7000 деца почиваха в летните бази на Ученически отдих и спорт / hotel.kranevo.eu

Над 7000 деца са почивали това лято в седемте морски бази на звено „Ученически отдих и спорт” – Добрич, съобщи ръководителят на звеното Любомир Сивков. От тях 70% са били българчета, а 30% - гости от Молдова, Украйна, Русия и Полша.

„Работим усилено с бесарабските българи. Тази година посрещнахме 4 групи от Молдова – общо 250 деца, от градовете Тараклия, Твърдица и Кортен. В престоя им край морето има включено и обучение. Изнасят се беседи за историята на България, организираме на децата и посещения на културно-исторически забележителности”, сподели Любомир Сивков. Почти всички групи са посетили Калиакра, Балчик, историческия музей във Варна, Дом-паметник „Йордан Йовков” и ЕК”Стария Добрич” в Добрич.

Звеното поддържа добри връзки с департаментите по образование в Кишинев и Тараклия, има и предварителни разговори догодина да бъдат привлечени групи от бесарабските общности в Украйна – гр.Болград и селища около Одеса. Създадени са и контакти с университета в Ополе, Полша, като базите са посрещнали това лято първата група студенти оттам.

Пет от седемте летни лагера са в Кранево, един – в базата на климатичното училище в Балчик и един в Албена – „Фиш-Фиш”. Четири от тях са в много добро състояние, части от две от базите имат нужда от сериозно обновление. През изминалото лято не е имало инциденти с деца в лагерите. Храненето е било на ниво, като са направени над 40 проверки от ОДБХ без констатирани сериозни нарушения.

В началото на сезона са извършени ремонти за 100 хил.лв, толкова ще ни трябват и за следващата година, допълни Сивков.

Цените в базите за детски летен отдих са 15-17 лева на ден, с включена нощувка и три хранения.