Над 100 са подадените заявления от непълнолетни за работа през лятото
Над 100 са подадените заявления от непълнолетни за работа през лятото / netinfo
Над 100 са подадените до момента заявления за наемане на непълнолетни лица на работа през летния сезон, съобщи шефът на добричката Инспекция по труда Младен Мартинов. Обичайно инспекцията издава между 700 и 900 разрешения на ученици за работа през лятото. Около 95% от желаните работни места са в туризма на позиции пиколо, сервитьор, барман, продавач.

Инспекцията предоставя на работодателя, който иска да наеме ненавършил 18 години работник, формуляр с описани необходимите за това документи. Новото тази година е, че се иска писмена декларация от родителите, че са уведомени за възможни рискове в работата и за мерките за безопасни условия на труд, които работодателят е осигурил. Необходима е и служебна бележка за началото и края на учебната година в училището, където учи детето.

Инспекцията по труда не издава разрешения за работа на непълнолетни във вредни условия за труд, при много високи или ниски температури, шум, вибрации, токсична или радиационна среда, подчерта Младен Мартинов. От тази година инспекторите могат да отнемат разрешението за наемане на непълнолетен, ако не са спазени безопасните условия на труд.

Миналото лято при извършените проверки са установени четирима работници, ненавършили пълнолетие, които са били наети без договори. От 2006 година насам това деяние е инкриминирано и се санкционира по Наказателния Кодекс.