/ ThinkStock/Getty Images
Почти два пъти повече са еднодневните трудови договори в селското стопанство, сключени в Добричко през тази година в сравнение с миналата. От 1 януари до края на месец август 72-ма стопани са взели от Инспекцията по труда 11 896 образци. За сравнение, през 2016 г. 49 земеделци са взели 7 171 договора. За по-големия интерес спомага възможността да се заверяват договорите електронно, коментира директорът на Инспекцията Ангел Петков.

От Дирекция „Инспекция по труда” Добрич напомнят на земеделските стопани, които все още нямат потребителско име и парола за достъп до системата за онлайн регистрация на трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, че могат да се обърнат към ведомството, за да получат такива. Когато образците на договорите са заверени онлайн през профила на работодателя, не е необходимо да бъдат предоставени в дирекцията за подпис и печат. Запазва се и възможността образците да се заверяват и на място - по местонахождение на имота.

За повече информация за използването на системата, както и за договорка за нейното демонстриране на практика, всеки земеделски стопанин може да се обърне към Дирекция „Инспекция по труда“. Консултирането е едно от основните задължения на част от назначените служители.