Регистрираха 2 732 еднодневни трудови договори в Добричко
Регистрираха 2 732 еднодневни трудови договори в Добричко / Thinkstock/Getty Images

2 732 еднодневни трудови договори са регистрирани за периода от 21 юли до 30 октомври, съобщават от Инспекцията по труда в Добрич. 37 земеделски стопани от Добричка област са се възползвали от възможността да сключат договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Работниците са наемани за ръчно прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци и за обработка на насажденията, като този процес е към своя край. Земеделските производители, които не са използвали заверените образци на трудови договори могат да ги върнат, поясняват от Инспекцията по труда. Към 30 октомври един земеделски производител се е възползвал от тази възможност и е върнал 4 договора.

През месец септември трудовите инспектори са извършили 97 проверки. Констатирани са 364 нарушения на трудовото законодателство. За отстраняване на констатираните нарушения са дадени 421 задължителни за изпълнение предписания.
На работодателите допуснали нарушения на трудовото законодателство са съставени 18 акта, от които 6 за нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 12 за нарушения по трудовите правоотношения (в т.ч. 5 за неизпълнени предписания по заплащането на труда). Всички актове са съставени на работодатели, с изключение на един, който е съставен на физическо лице. Подаден е един сигнал до прокуратурата във връзка с установени закононарушения, които съдържат данни за извършено престъпление. През месец септември са издадени 17 наказателни постановления. Влезлите в сила наказателни постановления са общо 18 броя на стойност 9500 лева.

През разглеждания период са постъпили 33 жалби и сигнали за нарушения на Кодекса на труда, разгледани и решени са 21 жалби и сигнали. Характерното за постъпилите жалби е, че са по въпроси свързани предимно с неизплащане на трудово възнаграждение, обезщетение за отпуск, непредоставяне на документите по прекратяване на трудовите правоотношения, работа извън установеното работно време.