/ РИОСВ
Деца от Образователен център „Сияйни“ в София избраха името Чарли на излюпеното тази година розово пеликанче в поддържан резерват „Сребърна“, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Русе.

Излюпиха се розови пеликани в резервата Сребърна

До идеята се е стигнало след заявеното желание на децата от центъра да направят дарение на обитателите в резервата. Средствата са събрани от продажбата на собственоръчно изработени уникати, вдъхновени от посещението им в Националния природонаучен музей и запознаването им с всички резервати в България.

Ръководството на Регионалната инспекция по околната среда и водите-Русе предложи средствата да бъдат дарени на Природонаучния музей в Сребърна, а децата да кръстят пеликанчето. Те ще получат сертификат, покана за посещение в защитената територия и индивидуални образователни материали за резервата Сребърна.

Първата група пеликани са вече в езерото “Сребърна”

Двойката розови пеликани се сдобиха с малкото в началото на април
тази година. Птиците се следят чрез системата за видеонаблюдение. Малките екземпляри се различават значително от тези на къдроглавите пеликани, тъй като оперението им е много тъмно кафяво, почти черно.

В момента розовото пеликанче е поотраснало и вече може да лети. Тази година няколко двойки розови пеликани бяха забелязани да мътят в колонията на къдроглавите пеликани.

Не е наблюдавана конкуренция между представителите на двата вида. Експертите се надяват това загнездване да не е епизодично, както е наблюдавано в миналото.