Международни наблюдатели пристигнаха в Добрич
Международни наблюдатели пристигнаха в Добрич / Дарик Добрич, архив

Представители на Мисията за мониторинг на предсрочните парламентарни избори в България са на посещение в област Добрич, съобщават от Областна администрация. Те са провели разговор с изпълняващия длъжността областен управител Стефка Генчева и главния секретар Божидар Божилов.

Карен Райнхард от САЩ и Хайнц-Дитер Духшерер от Германия са дългосрочни наблюдатели в Офиса за демократични институции и човешки права /ОДИЧП/ към Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа /ОССЕ/ и са тук по покана на българското правителство. Гостите проявиха интерес към функциите, задачите и ангажиментите, които има областния управител в изборния процес; отделните стъпки в организацията до момента; комуникацията със заинтересованите страни, съобщават от администрацията.

Пред наблюдателите Стефка Генчева и Божидар Божилов са представили изпълнението на основните процедури и действия по организационно-техническата подготовка, съобразно определените срокове в Изборния кодекс и указанията на ЦИК. От Областна администрация са заявили готовност за сътрудничество по всички въпроси на изборния процес и за безпрепятствено изпълнение на функциите на международните наблюдатели в съответствие с решенията на ЦИК и международно установените стандарти.

Ден-два преди изборния ден към дългосрочните наблюдатели ще се включат и 220 краткосрочни. Мисията ще направи оценка на предсрочните парламентарни избори за съответствие с поетите към ОССЕ ангажименти, с международните стандарти за демократични избори, както и с националното законодателство. Наблюдателите ще проследят дейностите на кампанията, работата на изборната администрация и съответните държавни органи, изпълнението на законодателната рамка. Ще се запознаят с медийното отразяване на кампанията, а в деня на изборите ще наблюдават отварянето на избирателните секции, гласуването, преброяването на бюлетините, казва се още в съобщението.