Мечокът Костадин в добричкия зоопарк
Мечокът Костадин в добричкия зоопарк / Дарик Добрич
Една от двете мечки в добричкия зоопарк вече се е събудила от зимен сън и това е мъжкият мечок Костадин, съобщи в ефира на Дарик директорът на зоопарка Християн Христов. Неговата половинка – мечката Берна все още спи в бърлогата си. „Имаме идея за следващата година да сложим малка камера вътре в дупката на мечките и да направим тъй наречения  live stream, за да могат посетителите да наблюдават зимния им сън” – сподели Христов. След събуждането на мечките предстои захранването им с много плодове и зеленчуци.

Добричкият зоопарк получи дарение благородни елени и редки овце

Зоопаркът разполага с още едно второ ограждение в мечкарника, което в момента е празно. Обмисля се вариант да се изградят още две по-малки надграждения, които в бъдеще да се населят с други видове мечки и вълци.

В момента Центърът за защита на природата и животните в Добрич е готов да предложи за размяна мъжки кон на Пржевалски, мъжко пони и кенгурчета, информира още директорът му.  Водят се разговори за размяна на животни със зоопарковете в София и Бургас, създават се и международни контакти със сродни центрове - с тези в Скопие, Букурещ и Загреб., посочи Христов.

Пони се роди в зоопарка на Добрич

По думите му, се водят разговори с партньорите от Швейцария за облагородяване на огражденията на  понитата, конете на Пржевалски,  лопатарите и бизоните.  Идеята  е тези животни да имат естествено изтриване на копитата, като за целта ще се направи чакълеста настилка с дренаж, който да отвежда водата извън огражденията. Планира се проектът да приключи до края на годината, а финансирането да бъде осигурено от швейцарските партньори.

Всеки четвъртък през летния период в добричкия зоопарк ще идват ученически групи от Варна, съобщи още Християн Христов. Предстои записване на групи за „Зеленото училище”, което ще стартира дейността си от 1 юли.  

Центърът за защита на природата и животните в Добрич вече ще работи с платен вход през всички дни от седмицата, като понеделник остава почивен. Децата до 7 години ще продължават да посещават зоопарка безплатно. За ученици, студенти  и пенсионери билетът е с цена 1 лев, а за всички останали посетители - 2 лева.