Лимон-гигант зрее в Ботаническата градина в Балчик
Лимон-гигант зрее в Ботаническата градина в Балчик / netinfo

Гигантски лимон е вече почти узрял в оранжерията на Ботаническата градина в Двореца край Балчик, съобщи експертът Ина Манчева.
Плодът вече жълтеел, а теглото му щяло да бъде над килограм. Може дори да бие рекорда от миналата година, когато дървото родило грамаден лимон с тегло 1,280 кг.


Богатата колекция от орхидеи на ботаниците вече цъфтяла. „Жалко е обаче, че само ние им се радваме, защото оранжерията е тясна и не можем да приемаме гости”, каза Манчева.
Имало проект за оранжерия за посетители, но той бил замразен вече 20 години. Причините били бюрократични.
„Имаме готовност да изградим лека постройка, но чакаме виза за проектиране от отдела по архитектура в общината,” обясни Манчева.


Тя съобщи още, че това лято ще бъде готов кът за незрящи в ботаническата градина. Цветята, които ще растат там, ще имат специфичен аромат и интересна текстура и форма на листата. Така слепите посетители на Двореца ще имат възможност да се насладят на растенията, като ги докосват и вдишват уханията. Алеите ще бъдат пригодени и за инвалидни колички, допълват ботаниците. Вече са поръчани специални табели на брайл с указания и информация за растенията.


След два-три месеца гостите ще бъдат изненадани и с 18 сорта нарциси и още толкова вида лалета, посадени в пролетната градина. Розариумът пък е подновен с нови сортове от бодливото цвете.