Личните лекари не са длъжни да предоставят противовирусни препарати
Личните лекари не са длъжни да предоставят противовирусни препарати / Sofia Photo Agency

В нито един разписан от общопрактикуващите лекари документ - Национален рамков договор, наредби или указания, не е посочено, че личният лекар е длъжен да предоставя безплатно противовирусни препарати на пациентите си. Това заяви д-р Георги Щерев по повод  изнесеното по медиите, че общопрактикуващите лекари са длъжни да предоставят безплатно противовирусни препарати на пациентите си,

„Изрично е указано в НРД, че ваксинациите и процедурите, свързани с повишена, извънредна епидеомологична обстановка, се заплащат извънредно от Републиканския бюджет. С никого от нас не е договаряно, разговаряно и уточнено за детайлите на подобна акция. Въпросните препарати не са на разположение до днес на нито един ОПЛ. Вероятно те се намират в РИОКОЗ и се предоставят на ОПЛ, ако той пожелае това", пояснява д-р Щерев.

По думите му процедурата по предоставянето на тези препарати в кабинета на ОПЛ ще утежни и без това крайно напрегнатата работа с пациента - преглед, изписване на терапия, регистрация на заболяването в системата, разпечатване на амбулаторен лист, подписване на амбулаторния лист.