Купуват три нови автобуса за линиите в Добрич
Купуват три нови автобуса за линиите в Добрич / DarikNews.bg

Да бъдат закупени на лизинг три нови автобуса, които ще обслужват линии от общинската транспортна схема – такова предложение ще разгледа Общинският съвет на Добрич на заседанието си на 18 септември.  Oбщинското дружество „Автобусен транспорт” изпълнява линиите с номера 213, 201 и 233. През 2010 година бяха купени три автобуса, които повишиха качеството и ефективността на превозите, но те не са напълно достатъчни за покриването на тези линии.

От друга страна изпълнението на проекта за ремонт на водния сектор в Добрич ще наложи в различни периоди от време спирането на някои тролейбусни линии във възлови участъци по посока „Северна индустриална зона” и  „Гара юг”, където единственото алтернативно решение ще бъде замяна на тролейбусния транспорт с автобусен, коментират от кметството.

Ориентировъчната цена на един микробус 12+10 места, с гориво на метан и ЕВРО 5, каквито иска да закупи дружеството, е около 62 000 лв. без ДДС.  Месечният лизинг в такъв случай е около 900 лв. без ДДС.

Дружеството може да осигури средствата за първоначалната вноска, а в последствие икономиите от използването на метановото гориво ще подпомогнат покриването на месечните вноски. При сегашните цени на горивата  използването на метаново гориво се явява два пъти по-икономично от дизеловото, се казва още в предложението на кметството до общинските съветници.

Същевременно  новите автобуси биха повишили екологичността и надеждността на транспортното обслужване по линиите, които дружеството изпълнява.