Китайски форум край Балчик
Китайски форум край Балчик / снимка: www.blacksearama.com
Голям международен форум се провежда днес и утре в комплекса BlackSeaRama край Балчик.
 
Ще участва китайска неправителствена организация - Иститут RimPac, която избра България за първата си стъпка на Балканите. Заедно с Института по социология „Иван Хаджийски“ се организира мащабна международна конференция с цел ясно послание за свободна търговия в Европа и по света.  

Китайци проучват възможностите за инвестиции в Силистра
 
Форумът с името „Пътят напред“ е под патронажа на вицепремиера Красимир Каракачанов. Участва и вицепремиерът Марияна Николова. Двамата откриват първата сесия днес в 10 часа. Основното експозе при откриването е на проф. Петър-Емил Митев. Приветствие ще има и от кмета на Балчик Николай Ангелов.   
 
В България специално за събитието идва проф. Гуо Лонг, президент на института RimPac, вицепрезидентът Нелсън Уонг, проф. Ша Ли Пинг, шеф на Департамента на международни въпроси и публични политики на университета в Тонгджи и много други представители на управленските, икономическите и научните среди в Китай. 
 
Участниците ще представят текущата ситуация в Китай и огромния проект „Пояс и път“. Във втория ден на конференцията започва кръгла маса.
 
От Балканите тук са проф. Йоргос Плиос, председател на Гръцкото социологическо общество, проф. Любиша Митрович, почетен професор на Института по философия в Ниш, румънският социолог Мирча Киву, а също и представители от Северна Македония, Албания и др.   
 
Социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов също участват с доклади. Специални гости са Виктор Азманов – председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата, Мартин Захариев – председател на Националния съвет по туризъм, Юлияна Гаджева – изпълнителен директор на Центъра за анализ и изследване на политическите рискове и много други.