Протест "КОД:Черно" в Добрич
Протест "КОД:Черно" в Добрич / Дарик Добрич
Над сто души се събраха на 1 май пред общината в Добрич, за да подкрепят националния протест на родители „КОД: Черно”. Повечето от присъстващите на митинга майки и бащи бяха облечени в черно. Те бяха придружени от децата си, от свои близки и познати. Протести „КОД: Черно“ имаше и в София и други градове на страната.

Основното искане на протестиращите е реална защита на правата на децата. 

протест код черно Добрич
Дарик Добрич

„Искам децата ми да останат да живеят в България, не искам да ги виждам само през месинджъра,  искам бъдещето им да е тук“, каза Михаила Стефанова. „Символично погребваме бъдещето на нашите деца, защото с политиката, която води България към децата ни, точно това прави – погребва бъдещето им“, посочи още тя и допълни, че майките и бащите искат равни права за всяко българско дете, пенсии за всеки сирак, детски надбавки и адекватно лечение за всяко българско дете.

„Децата трябва да ползват безплатно образование, безплатни здравни грижи, както в развитите стани, да имат достъп до всички социални придобивки. Това в момента липсва“, заяви Георги Вълков. Той все още не е баща, но има двама племенници и счита, че те заслужават едно по-добро бъдеще.

протест код черно Добрич
Дарик Добрич

Вълков е категоричен, че протестът е насочен към всички институции. „Искам да ни чуе социалното и здравното министерство и всички институции, които се занимават с децата. Искам българските майки да раждат тук децата си, а не в чужбина“, заяви младият добричлия.

Със запалени свещи в ръка протестиращите символично погребаха безхаберието към бъдещето на децата на България. Свещите и букети с бели цветя бяха поставени на стълбите към сградата на общината.
 

протест код черно Добрич
Дарик Добрич

протест код черно Добрич
Дарик Добрич