Пореден ремонт на плочите в централната зона на Добрич
Пореден ремонт на плочите в централната зона на Добрич / Дарик Добрич
Причината за счупените плочки по центъра на Добрич не е използването на тежка техника, а  некачественото изпълнение на на ремонта – това заяви кметът на града Йордан Йорданов. По думите му това се потвърждава и от доклада на управляващия орган.

Градоначалникът припомни, че зимното почистване в Добрич винаги се е извършвало с малогабаритна техника, а тежки машини са минавали по центъра  единствено по време на изборите през 2015 г., когато са се разпъвали сцените за предизборните мероприятия. „Казвам това с цел да не се допускат неверни твърдения, които да формират обществено мнение” – подчерта кметът.

Община Добрич е заплашена от санкция от 100 000 лева заради плочките на центъра

Той информира още, че действията на общинското ръководство в момента са насочени към обжалване на финансовата корекция пред управляващия орган, за да не се допусне изплащането на по-голяма сума.  Целият размер на проекта за ремонт на центъра на Добрич бе около 5 млн. лв., а финансовата корекция възлиза на 100 хил.лв. „Надявам се след обжалването размерът на финансовата корекция да бъде намален” – заяви още градоначалникът.

Както е известно на добричлии, от поставянето им през 2011 година до сега, всяка пролет на фирмата-изпълнител „Дъга Апостол” се налага да подменя счупени плочки в центъра на Добрич.

Гаранционният срок на ремонтирания център изтича през 2018 година. Настоящото общинско ръководство нееднократно е заявявало, че отговорността за неразрешения проблем се носи от миналото управление на общината. По думите на зам.-кмета арх. Боян Коларов проектът е „допотопен и безидеен, осъществен с некачествена технология и настилка, неподходяща за обществени пространства”.