Кметовете искат ревизия на закона за управление на отпадъците
Кметовете искат ревизия на закона за управление на отпадъците / Дарик Добрич
Кметовете искат ревизия на закона за управление на отпадъците
66948
Кметовете искат ревизия на закона за управление на отпадъците
  • Кметовете искат ревизия на закона за управление на отпадъците

Кметът на Добрич Детелина Николова домакинства традиционната среща на местната и законодателната власт, наречена Ден на диалога. Тези срещи се правят във всички областни центрове и в тях общините поставят исканията си пред законотворците. Инициативата е на НСОРБ, като именно позицията на сдружението с най-належащите за решаване проблеми изложи в началото на срещата Детелина Николова.

800 млн.лева дефицит годишно трупат общините и работят с 1 млрд.лева по-малко в сравнение с началото на периода на финансовата криза, установили са експертите на сдружението. Кметовете искат от централната власт увеличаване на изравнителната субсидия, за да се приключат успешно европейските проекти; удвояване на средствата за инвестиции - капиталови разходи за общинската пътна мрежа, за зимно поддържане и за общински обекти; приближаване на единните разходни стандарти за делегираните дейности до реалните пазарни цени.
Иска се още сградите на закритите училища да се използват единствено за здравни, образователни и социални цели; както и държавата да прехвърли гори на стопанисване и ползване от местните власти. Акцентирано бе върху искането за ревизия на Закона за управление на отпадъците, като се замрази санкцията, дължима заради липсата на регионални депа по европейски стандарти, която ще доведе до ново вдигане на такса смет, посочи Детелина Николова.

На срещата присъстваха представители на всички общини - без Балчик, Тервел и Каварна. Димитър Михайлов - кмет на Генерал Тошево, каза че е важно държавата да се разплати не само с бизнеса, а и с общините, които също са натрупали задължения към фирми поради закъснели плащания от централната власт.

Зам.-кметът на Шабла Георги Тодоров поиска от името на общината да се осигури начин за въвеждане на нови прагове при конкурсите за обществени поръчки, така щото да се даде възможност повече местни фирми да участват в реализирането на дейности по евро проекти.

Кметовете искат ревизия на закона за управление на отпадъците
netinfo

В Деня на диалога участваха само двама от общо шестимата народни представители от Добрички район. Сияна Фудулова от БСП сподели, че се надява на конструктивна работа с опозицията и също подчерта важността на темата за такса смет. Желязко Желязков от ГЕРБ посочи проектите за законови промени, които имат в партията, касаещи местната власт.

Чуйте в аудио файла проблемите на общините, изказани от Николова.