Кметове готови за реакция при опасен метод на проучване във Вранино
Кметове готови за реакция при опасен метод на проучване във Вранино / Дарик Добрич

Кметовете на Каварна и Шабла - Цонко Цонев и Райна Бърдарева заявиха пред журналисти, че нямат никаква информация за проекта за търсене на нефт и газ край Вранино. Цонев подчерта, че решението за проучване на блок Вранино, който попада в териториите на четири добруджански общини - Каварна, Шабла, Балчик и Генерал Тошево, е взето непрозрачно и хората с право реагират. „Може всичко да е безвредно, може да няма никакви проблеми, но тайнственият начин, по който се прави буди подозрение”, коментира Цонко Цонев.

Той подчерта, че е важно да се знае какъв е начинът, по който ще се проучва в блока. „Ние ще сме първите, които ще реагират, ако се окаже, че проучването ще се прави по метод, който не е безопасен за околната среда. Ще има много твърда реакция”, предупреди каварненският кмет. Когато един проект засяга живота и здравето на хората, които живеят на територията на четирите общини, местните общности трябвада бъдат информирани и убеждавани, допълни той.

Кметът на Шабла проф. Бърдарева обясни, че е научила за проекта от медиите. Тя уточни, че само малка част от блок „Вранино” попада в Шабленско, но подчерта, че ако „опасността е толкова голяма, колкото се описва от медиите, това е проблем на цяла България”. Ако трябва да се отстояват позиции, ще го правим, каза Бърдарева.