Капитан II р. Бисер Бонев – началник на Военното окръжие в Добрич
Капитан II р. Бисер Бонев – началник на Военното окръжие в Добрич / снимка: Военно окръжие
В рамките на националната кампания „Бъди войник”, на 10 октомври 2019 година от 16 часа военна техника ще бъде разположена на паркинга на ул. „Максим Горки” и на площад „Демокрация” в Добрич, съобщават от Военното окръжие.

Ще бъдат представени автомобили с повишена проходимост, бронирана машина „Пустинна котка” на Военна полиция, военна техника от Сухопътни войски, лодка от Военноморските сили, снаряжение и екипировка, водолазно и алпийско военно оборудване, дронове в интерес на армията, бойно стрелково оръжие - автомат „Калашников”, снайперски пушки и пистолети.

Посетителите ще имат възможността да се докоснат до тях, да се снимат, да подържат оръжията в ръце.

От 17 часа започва шествие на мажоретен състав при средно училище по изкуствата „Св. Климент Охридски“ - град Добрич, и на представителния духов оркестър на Военноморските сили по пешеходната зона на бул. „25-и септември“ и ул. „България“.

Представители на Специалните сили ще направят демонстрации на задачи, които се изпълняват в градски условия. Курсанти от факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ в Шумен ще представят пред посетителите техники на ръкопашен бой.
Пред входа на Драматичния театър „Йордан Йовков” ще бъде организирана информационна борса, в която кандидатите ще могат да получат информация относно Въоръжените сили и начините за кандидатстване.

В рамките на кампанията ще бъдат подредени две изложби.

В 16,15 часа, във фоайето на ДТ „Йордан Йовков” Регионалният исторически музей ще представи експозицията „Добруджа 1940 година – възвръщане на Южна Добруджа“, а от 17:30 часа 46 пехотен Добрички полк към НД „Традиция“ ще представи екипировката и въоръжението на Българската войска през XIX и XX век в Музей на открито на пл. „Демокрация”.

Кампанията ще завърши със заря след концерт на представителния ансамбъл на Въоръжените сили, представителния духов оркестър на Военноморските сили и самодейни състави от града (спортен клуб „Алексия“, студио „Сарандев“, ансамбъл „Добруджа“ и др.).

Концертът в ДТ „Йордан Йовков“ е с начало 18:30 часа и входът за всички е свободен.

„Основната цел на кампанията е да бъдат привлечени кандидати за военна служба, като се запознаят предварително с условията за кандидатстване, социалния статут на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България” -съобщи капитан II р. Бисер Бонев – началник на Военното окръжие в Добрич. Според него, патриотичното възпитание е част от тези инициативи. „Българската армия като един от символите на държавността има морален дълг да възпитава. Защото днес обществото има нужда от примери по родолюбие и от хора, за които чест, достойнство и любов към родината не са просто думи, а житейска кауза”  - каза Бонев.