Изследвания за остеопороза започват през ноември в МЦВива Феникс
Изследвания за остеопороза започват през ноември в МЦВива Феникс / netinfo
Изследвания за остеопороза ще бъдат извършвани в Медицински център “Вива Феникс” в Добрич през месец ноември. Здравното заведение е Национален център по остеопороза за област Добрич. Изследванията се правят в рамките на Национална програма за ограничаване на това заболяване, като Добрич е пилотен град заедно със София, Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора.

В МЦ”Вива Феникс” напълно безплатно с Декса скенер ще бъдат изследвани около 20 жени на възраст от 50 до 80 години. Те са анкетирани и подбрани на случаен принцип от Националния статистически институт.

През преглед ще минат и още 160 жени на възраст от 60 до 79 години, разпределени в четири възрастови групи. Ще бъде проверена една анатомична област – лява бедрена шийка. 90 % от цената на това изследване ще бъдат поети от Министерство на здравеопазването, а пациентките ще доплащат по 5 лева.

По Националната програма в шестте града ще бъдат създадени регистри по остеопороза при жени над 60 годишна възраст, като ще бъдат анкетирани и изследвани общо 1500 жени.