Изложба за видни добруджанци в библиотеката в Добрич
Изложба за видни добруджанци в библиотеката в Добрич / библиотека "Дора Габе"
Регионална библиотека „Дора Габе” представя изложбата „Видни добруджанци с принос в културата и изкуството на Добруджа” по повод 60-годишнината от рождението на Галина Дурмушлийска, 85-годишнината от рождението на Петър Крумов и 90-годишнината от рождението на Райко Тонев – личности, с ярко присъствие в музикалния живот на Добруджа и България.

Експозицията включва библиотечни документи от фонда на сектор „Краезнание” на библиотеката - книги, периодични издания, сборници, компактдискове, фотографии и др. Проявата е посветена на 25 септември – Ден на град Добрич.

Място в изложбата са намерили книгите на Атанас Пеев: „Златните гласове на Добруджа”, „Майстори на добруджанската народна музика”, „Добруджанска фолклорна съкровищница”, „Личности и събития” и др.; изследванията на Ахил Карамузов: „Летопис на музикалната култура в Добрич”, „Видни музикални дейци в Добрич през ХХ век”,  „Музиката в Добрич през втората половина на XIX и XX век”. Интерес представляват книгите на Петър Крумов: „Добруджански изпълнители пред микрофона”, „Народни песни от град Добрич”, „Народни песни от Добруджа”, „Стаматка Кирилова и нейните песни”, „Народни песни от Добричко”, „Моята Добруджа” и много други, негови нотни издания, сборници и компактдискове, включващи творчеството на добруджанския композитор. 
Изложена е и книгата на Любен Бешков „Добруджанци в науката, изкуството и културата”, представяща живота на добруджанските творци Галина Дурмушлийска, Петър Крумов и Райко Тонев, които за своите заслуги получават званието „Почетен гражданин на град Добрич”.  
  
Изложбата „Видни добруджанци с принос в културата и изкуството на Добруджа” може да бъде разгледана в Регионална библиотека „Дора Габе”  от 24 септември до 8 октомври 2019 г.