Изложба на Виктор Христов
Изложба на Виктор Христов / netinfo
С изложба на бесарабския художник Виктор Христов започна Форумът „Българско наследство“ в Балчик. Изложбата бе открита от Маруся Костова – директор на Форума и проф. Бранимир Папазов.

Изтъкна се, че това е изкуството на един човек, който има интересна миграционна съдба - роден е в Кишинев, живее в Букурещ, а е с български корени. Художникът говори за родната си България с чувството на човек, живял на различни места и с вълнението на завърнал се по най-истинския начин - чрез своето изкуство.

В препълненото фоайе на читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ се събраха приятели на художника, хора, които задвижват българската диаспора в Румъния, любители на платната на Виктор Христов, както и гости на Белия град.

Изложба на Виктор Христов
netinfo

Първата изложба на художника е в далечната 1975 година. Той е член на Съюза на художниците в Молдова и Украйна, директор на пленери, има награда на Салона на изкуствата в Молдова.

Изложба на Виктор Христов
netinfo

Може да се каже, че тази изложба е цвят и топлина, а не нюанс, тя е перспектива и разграничение, а не идея за абстрактност. И в унисон с Форума „Българско наследство“ и идеята за родното: ако всички картини се погледнат отдалеч, от ъгъла на вратата на залата, цветове се смесват като в нашенска шевица от черга или престилка на момиче.

Балчик очаква участниците в Международния форум "Българско наследство"