/ Дарик Добрич
Четвъртият Международен форум „Българско наследство” ще се проведе в Балчик от 24 до 26 август, съобщават организаторите.

Това е проява за автентичен фолклор, литература, занаяти, трудове на учени и краеведи за съхраненото национално наследство – език, традиции, култура. Дава се трибуна и за художниците, които рисуват съхранения бит и обичаи на българите по света.

За „Миелочин”, етно музиката, Навара, баските и връзката с България (ВИДЕО)

На 24 август, от 10.00 часа ще кръстосат шпаги корифеите на историческата наука проф. Пламен Митев, проф. Пламен Павлов, проф. Калчо Калчев, доц. Ивайло Христов, Дора Чаушева и др. на тема "140 г. Освобождение?"

Същия ден от 16.00 ч. ще бъде конференцията, която по традиция води доц. д-р  Рацеева от Тараклийския български университет в Молдова. Темата е "За етнологията на българите". В нея, освен горепосочените учени, ще участват още д-р Иван Забунов /Молдова/, Татяна Ковтун /Украйна/, Димитър Боримечков /Тараклия/, Анна Малешкова /писател -  краевед от Валя Пержей, Бесарабия/ и др.

На 25 август от 9.00 до 17.00 ч. ще се проведе фолклорният конкурс с над 400 участници. На 26 август от 11.00 ч. започва Литературната конференция и представянето бр.3 на сп."Форум".

В 16.00 ч. ще започне гала концертът на наградените. Форумът се провежда под егидата на кмета на Балчик Николай Ангелов и съпругата му д-р Румяна Малчева Ангелова.