Изложба "Картини върху вода" показват в Двореца - Балчик
Изложба "Картини върху вода" показват в Двореца - Балчик / ДКЦ "Двореца" - Балчик
Изложба "Картини върху вода" се открива от 11.00 часа в зала „Учебен център по изкуства Двореца" в Балчик. Експозицията е създадена чрез сложната техника ебру - техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина, а има само най-обща представа за композицията ѝ.

В миналото това изкуство е намирало място в много ограничени сфери. Отначало тази техника се е използвала за рисуване само върху хартия. Била прилагана предимно за декориране на листовете, които са служели за официална кореспонденция, за украса на страници и корици от религиозни книги или поетични стихосбирки. Впоследствие като повърхности за отпечатване започнали да се използват платове, предимно коприна, и глина.

Днес ебру се използва за украса на стените в домовете, на бюра, понякога даже и по възглавници и завивки на легла. Украса, направена с тази техниката, може да се види и върху керамични и порцеланови съдове, върху уникални поздравителни картички. Напоследък художниците в християнските страни я прилагат и при боядисването на великденски яйца.
 
За ценителите на ебру, интериорната дизайнерка Антоанета Бебенова ще демонстрира екзотичната техника за рисуване върху вода в дните 9, 10, 11 август в Двореца от 11.00 и 14.00 часа и на 12 август – в  работно ателие от 11.00 часа.