"История на изкуството в училище" в Добрич
"История на изкуството в училище" в Добрич / Дарик Добрич
Програмата на Фондация "Изиарт" за обучение по "История на изкуството" за първа година ще се реализира в училище в град Добрич – ОУ „Христо Смирненски”. Занятията се провеждат в третите класове, като програмата се състои от 9 основни модула, проследяващи различните периоди в изкуството.
 
Обучението на децата включва теоретична и практическа част. По забавен и достъпен начин учениците се запознават с даден период от историята на изкуството, различна артистична техника, типична за епохата както и с едни от най-забележителните произведения на изкуството в световната история.
 
Практическата част включва създаване на произведения, благодарение на различни арт похвати (витраж, колаж, живопис, пастели, релеф и т.н.), като материалите се предоставят безплатно на учениците.

изкуство училище Христо Смирненски Добрич
Дарик Добрич

Програмата включва часове по първобитно изкуство, където децата се учат на рисуване с въглен, сангин и ръце; Изкуството на Древния Египет, където правят релеф и пишат йероглифи; Старогръцко изкуство с обучение по чернофигурна и червенофигурна керамика; Средновековно изкуство с витражна техника и правене на стъклопис; Ренесанс с рисуване на портрет акрил върху платно; Импресионизъм с рисуване на пейзаж с пастели; Кубизъм с колажна техника; Поп арт с правене на реклама с флумастери.
 
По време на заключителния урок децата, участвали в програмата "История на изкуството в училище", рисуват заедно общ стенопис, в които по забавен начин могат да покажат наученото през годината.
 
Програмата е финансирана от Фондация Америка за България и се реализира в Добрич с помощта на Община Добрич.