Инвазивна кардиология и лицево-челюстна хирургия ще развива болницата в Добрич
Инвазивна кардиология и лицево-челюстна хирургия ще развива болницата в Добрич / Дарик Добрич

Сектор за интервенционална кардиология заработи в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Засега специалисти от София ще извършват високоспециализираните дейности като коронарографии и поставяне на стендове. Секторът е структуриран в кардиологично отделение. Договор за 210 клинични пътеки е сключила с РЗОК добричката болница тази година. Освен инвазивна кардиология, в болницата ще се извършва и лицево-челюстна хирургия.

Чувствително е завишението на цените на клиничните пътеки тази година в урологията – над 50%, съобщи в ефира на Дарик д-р Бисерка Пачолова – директор на РЗОК – Добрич. Отчита се по-слабо увеличение в цените на хирургичните клинични пътеки – в невро и кардиохирургията. Леко завишена е цената за раждане. Миналата година касата е заплащала по 470 лв., а през 2012 за раждане се отделят по 500 лева, уточни д-р Пачолова. Тя информира още, че общият брой на клиничните пътеки, по които ще работят болниците в област Добрич е 334 , с една по-малко в сравнение с  миналата година.

Освен с добричката болница, РЗОК има сключени договори  и с болниците в Балчик, Каварна и Ген.Тошево, с 8 медицински центъра, със специализираната болница за рехабилитация Тузлата, с 2 Диагностично-консултативни центъра, 107 общопрактикуващи лекари на индивидуална практика и 6 групови практики, 50 индивидуални изпълнители на специализирана медицинска помощ и 2 групови практики и 99 индивидуални изпълнители на дентална помощ и 12 групови практики.

За първа година „Диализен център – Албена” ще работи с касата по клиничните процедури за хемодиализа. В Тервел местната болница се преструктурира в медицински център. Там са осигурени 6 легла за пациенти, които се нуждаят от 24 часово наблюдение. За 2011 година около 9% от всички пациенти, които са се лекували в добричката болница са от община Тервел, информира д-р Пачолова. 31  са аптеките в областта, които ще работят с РЗОК през 2012 година.

През декември 2011г. 3 581 здравноосигурени от област Добрич са избрали нов общопрактикуващ лекар, съобщи още директорът на РЗОК.