Област Силистра
Област Силистра / Дарик Добрич
Готовност за работа при зимни условия отчетоха институции, общини и фирми в Силистренско по време на провело се заседание на Областния кризисен щаб.

По данни на Областно пътно управление и фирмата, сключила договор за зимното поддържане на над 506 км републикатска пътна мрежа в областта, на разположение са 77 машини, повечето от които са готови веднага да влязат в действие, а останалите в момента изпълняват ангажименти към 4 обекта, но до 12 часа могат да се включат. Сред тях са 37 снегорина (от тях 3 роторни), 20 комбинирани машини и други.

Осигурени са 7 000 тона пясък и 2 100 тона сол. За подобряване на видимостта и като превантивна мярка против навявания са отстранени 77,5 хил. кв.м. храстовидна растителност. По думите на Илмаз Осман, представител на пътноподдържащата фирма “Пътперфект -Т” ЕАД, това съставлява едва 50% от почистените храсти и банкети, което пък е предпоставка за проблеми при почистването на снега при утежнена зимна обстановка.

Във всички общини са обособени места за настаняване на закъсали по пътищата граждани. И тази година ще има две санитарни МТЛБ към Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” -Силистра, които са с единствен ангажимент за помощ при снабдяване с хранителни продукти, превоз на родилки и на хора на диализа.

Препоръката на специалистите е непременно при подаване на сигнал за бедствия на хора до тел. 112 да бъдат съобщавани възможно най-точни координати за лесно откриване, за да се спестява време и енергия.