Идват мощите на Св.Климент Охридски
Идват мощите на Св.Климент Охридски / netinfo

Добрич ще посрещне мощите на Свети Климент Охридски за първи път в съвременната история на Добруджа. Светите мощи ще бъдат придружени от двама гръцки монаси и български свещеник.

На днешния 25 ноември българската православна църква отдава почит на Свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ. В 17.00 часа мощите ще бъдат положени в храм "Света Троица", където ще се отслужат молебен и вечерня от всички свещеници от добричката духовна околия. След това гражданите и гостите на града ще имат възможност да се поклонят пред мощите на светеца. Те ще останат в Добрич до обед на 27 ноември.

Мощите на Първоучителя и Радетеля Свети Климент Охридски пристигат от гръцкия манастир "Свети Йоан Кръстител", който се намира на няколко километра от град Верия, близо до Солун. Манастирът е древен монашески център, втори по значение в Гърция след Света Гора. Той е известен и почитан не само заради житията на светците, живяли в него, но и заради мощите на Свети Климент Охридски.

Поводът за идването на светите мощи на Климент Охридски в Добрич е новостроящия се храм на негово име, който е единствен в Североизточна България.