/ ХГ - Добрич
От 17:30 часа тази вечер Художествена галерия-Добрич открива новия изложбен календар с представянето на Бронка Гюрова - класически български художник от национално значение.
Тя е родена е на 1 януари 1910 г. в Шумен.

Дипломира се  в Художествена академия - София, специалност живопис при проф. Димитър Гюдженов.Специализира илюстрация в Брюксел, Белгия. През 1947 г. се омъжва за художника Елиезер Алшех и по-голяма част от живота си прекарва в Аржентина.

Бронка Гюрова навлиза в полето на българското изкуство през 30-те години, В периода 1933 - 1949 г. участва в множество общи изложби в София като член на Дружеството на новите художници и Дружеството на жените художнички.

Официалната критика обявява Бронка Гюрова и Елиезер Алшех за „формалисти”. Отнета им е възможността за работа и реализация в България и семейството напуска страната през 1951 г. и се установява в Буенос Айрес – Аржентина.

Бронка Гюрова работи в областта на декоративно-приложното изкуство - дизайн на текстил. През 1955 г. представя самостоятелна изложба в галерия „Muller” - Буенос Айрес, Аржентина. В периода 1967-1995 г. художничката многократно се завръща в България. През 1980 г. по покана за Съюза на художниците представя изложба в ретроспективен характер в галерията на бул. „Руски” 6 в София.

През 1994 г. Бронка Гюрова гостува в Галерията в Добрич и във видео архива на ХГ е запазено интервю с художничката.  То е публикувано в едно от изданията на галерията, а в изложбената зала, посетителите ще могат да го прочетат. Умира на 5 юни 1995 г. в Буенос Айрес.

Експозицията, която ще видят добричлии е предоставена от ХГ - Варна и показва творби от Софийска градска художествена галерия, ХГ - Варна, Регионална библиотека - Варна, ХГ-Добрич и от колекцията на Деяна Алшех - дъщеря на художничката. Изложбата включва 55 творби - пейзажи от Балчик, Созопол, Сан Салвадор, Андите и няколко портрета на художника Елиезер Алшех, внука на художничката и други.

Изложбата ще продължи до 29 януари 2019 г.