/ netinfo
С тържествена служба на русенския митрополит Наум, в тутраканската църква "Свети Николай" отбелязват празника в крайдунавския град, съобщиха от Тутраканската община. По традиция след литургията в литийно шествие вярващите се отправят към брега на Дунав, където се прави възстановка на стар рибарски обичай за посрещане на ватафа /предводителя/ на рибарите. Отслужва се и водосвет за здраве на тутраканските рибари.

Никулден е! Традицията повелява... (ВИДЕО)

Според легенда, храмът "Св. Николай" в Тутракан е построен с мълчаливото съгласие на султан Абдул Азис. В историческия музей на града се пази Евангелие, подарено от този султан на църквата "Успение Богородично" в тутраканското Старо село. Иконите на тутраканската църква са от Тревненската зографска школа. Храмът "Свети Николай" се намира в архитектурния резерват "Рибарска махала" - единственото в страната естествено обособило се по поречието на Дунав рибарско селище.

На празника в Тутракан се разпространява и книга за традициите на Никулден в града. Тя е издадена от Тутраканската община по случай толемия християнски празник. Изданието „На Никулден в Тутракан” представя празнично-обредната традиция, поместено е и приветствие на кмета на общината д-р Димитър Стефанов, според когото градът е кръстопът на съдби и епохи.