Хитови европейски късометражни филми представи фестивалът В Двореца
Хитови европейски късометражни филми представи фестивалът В Двореца / netinfo

Специална селекция на най-успешните италиански съвременни късометражни филми бе представена на завършилия 14-ти Международен фестивал за късометражно кино "В Двореца" в Балчик. Форумът показа богата филмова програма от най-новите български, европейски и световни къси филмови продукции. Те бяха представяни в продължение на седмица в "Каменна зала" на Двореца.  Паралелно с филмовата  програма фестивалът  предложи и разнообразна музикална палитра с концерти на живо. На сцената се изявиха групи като "O Trance do Mimo", "Bad Swingers", "Trio Tramuntana", "Fumez", Hondacivic" и соло изпълнители от цяла Европа. Към събитието имаше включени и звукови пърформанси и инсталации на 56 млади дигитални артисти от Испания, Португалия, Полша, Румъния, Гърция, Италия, Латвия и  България.

Голямата изненада на тазгодишното издание на "В Двореца" бе специалното събитие по случай 20-годишнината на Европейска доброволческа служба. В организацията на празника, проведен  навръх July morning, се включиха множество доброволци от Европа, които понастоящем работят за различни каузи из цялата страна.

В рамките на събитието се проведе и ежегодна среща на мрежата от европейски фестивали за късометражно кино EuroShort, на която "В Двореца" за пореден път бе  домакин.

Мащабната инициатива бе организирана  от Фондация "Формат СФФ" с подкрепата на ДКИ КЦ "Двореца", СУ "Св. Климент Охридски", програма Еразъм + на Европейската комисия и Център за развитие на човешките ресурси.