„Граждани в повече”  настояват за избор на местен омбудсман
„Граждани в повече” настояват за избор на местен омбудсман / Дарик Добрич

Да се насрочи конкурс за избор на местен омбудсман /обществен посредник/ и да се актуализира правилникът за неговата дейност, предлага общинският съветник от сдружение „Граждани в повече” Милко Пенчев. Въпросът ще бъде дискутиран на предстоящото заседание на Общинския съвет на Добрич. Предлага се конкурсът да се проведе от временна комисия, съставена от членовете на Постоянната комисия по законност и още петима общински съветници, „за да има по-голям дебат при избора и по-голяма прозрачност”, коментира пред Дарик Пенчев. Комисията трябва да излъчи предложения, които да бъдат разгледани на сесия на Общинския съвет. Самият конкурс ще бъде обявен публично чрез местните медии най-малко един месец преди провеждането му.

„Това е едно от предизборни обещания на сдружение „Граждани в повече”, дадено през 2011 година по време на кампанията за местните избори. Изпълнявайки поетия ангажимент пред обществеността на Добрич внасяме тази докладна записка. Смятам че е справедливо в град като Добрич да има такава институция”, посочи Милко Пенчев.
Той подчерта, че омбудсманът е независим орган и в своята дейност не трябва да се влияе от политически пристрастия.
„С внасянето на това предложение не се противопоставяме на дейността на общинската администрация, напротив ние смятаме, че там се комуникира добре”, отбеляза още Пенчев. Общественият посредник по думите му само ще помогне да се поставят въпроси, които могат да бъдат решени по-бързо в полза на гражданите.

Пенчев предлага в общинския бюджет за 2014 година да бъдат предвидени средства за финансовото обезпечаване на дейността на местния обществен посредник.