Готов е културният календар на община Тервел за 2016 година
Готов е културният календар на община Тервел за 2016 година / Община Тервел

Готов е културният календар на община Тервел за 2016 година. Основен акцент в него е отбелязването на 100-годишнината от боевете в Добруджа през Първата световна война. Община Тервел е била в центъра на събитията в началото на септември 1916 г., когато конницата на ген. Иван Колев прави обрат в развоя на военните действия по време на боевете при Кочмар-Карапелит. В историята сраженията се помнят като Кочмарската битка.

Културният календар предвижда и отбелязване на 140 години от обявяването на Априлското въстание. По повод двете годишнини в общината ще бъдат организирани различни прояви, част от които ще са насочени към изследователски инициативи с учениците от всички училища.

През 2016 г. ще бъдат отбелязани и 60 години от създаването на извънпедагогически учреждения в системата на народната просвета (пионерски дом, център за работа с деца, общински детски комплекс).

През месеците май и юни ще бъдат организирани за 41 път Празници на културата. Те отново ще бъдат открити на 6 май, когато освен традиционния празник на фолклора, ще бъде отбелязана и 5-тата година от освещаването на храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. 5 години ще празнува и църковният хор, създаден месеци преди официалното освещаване на храма. В дните на културата тервелчани и гостите на града и общината ще могат да видят годишните продукции на местните школи и състави към читалището и общинския детски комплекс, ще се срещнат със свои любимци от големите музикални и театрални сцени.

Част от културния календар ще бъдат и традиционните за общината Конкурс за изпълнители на автентични добруджански народни песни „Калинка Вълчева“ и Добруджански събор. За първи път общината ще даде възможност на местните производители, занаятчии и приложници да изложат своята продукция на специално подготвена за тях търговска зона около сцените на събора. Иновация в регламента ще бъде и участието на самодейни клубове по танци, които представят автентични български хора.

Общинската ваканционна програма „Наше лято“ ще радва децата на Тервел през лятната ваканция.

Традиционно, в културния календар на общината и през 2016 г. присъстват Националният празник 3 март, Денят на славянската писменост и българската просвета и култура 24 май, празниците на населените места, Бабинден, Баба Марта, 8 април – Международния ден на ромите и др.