Голям пожар в село Соколово, горят 6 сеновала
Голям пожар в село Соколово, горят 6 сеновала / Дарик нюз, архив

Голям пожар гори в село Соколово, съобщиха за Дарик очевидци. Пламъците са огромни, не сме виждали такова нещо, коментираха те.

В селото наистина има сериозен пожар, потвърди за Дарик гл. инспектор Тихомир Катранджиев - началник сектор „Пожарогасене и спасителни дейности” в Регионалната дирекция на Пожарната. Подпалили са се 6 сеновала с бали в обект на фирма "Доминион грейн". Няма опасност за жителите на селото, увери той.

Пожарът е възникнал около 3 часа тази нощ.На мястото са изпратени 4 противопожарни екипа - 2 от Балчик и по един от Албена и Добрич, които вече са локализирали огъня. Такава е била и тяхната задача, защото на практика такъв пожар няма как да бъде загасен, огънят е в дълбочина и нищо не може да се направи, коментира Катранджиев.

На този етап има съмнения, че пожарът е предизвикан умишлено, тъй като по информация на охраната на обекта, 6-те сеновала са пламнали едновременно от едната страна. Предстои да се образува следствена група, която да разследва как точно е тръгнал огънят.

Сега целта на огнеборците е да спасят съседните сгради. В близост е разположена работилница, покривът на която е бил засегнат от пламъците, но вече е изгасен. Има и празен склад, който е по-малко застрашен, тъй като е с ламаринен покрив.

На около 50 метра от мястото е разположена и ведомствена бензиностанция. Тя е сравнително далече и няма реална опасност огънят да стигне до нея, каза Катранджиев.
Той обаче посочи, че при такъв пожар се образуват т. н. огнени езици и пожарните екипи следят те да не се прехвърлят встрани. Така преди час се е запалила суха трева, но веднага е била изгасена.

На мястото на пожара са началникът на Районна служба на пожарната в Балчик  и оперативният дежурен.