Изложба на Христо Йонков
Изложба на Христо Йонков / netinfo
Изложба от керамични пластики, наречена  „Глинени структури”, на Христо Йонков ще бъде открита в Художествената галерия в Добрич на 30 май от 18 часа. Творбите на автора са вдъхновени от японската керамична традиция, от природата и архитектурата, и носят „усещането за една особена магичност и ефирност. Този начин на работа създава една непосредственост, пластична чувствителност и същевременно достига до мощна, като присъствие и заявка форма”.
Пластиките са в естествения цвят на глината, което допълва въздействието на топлина и органичност.

Христо Йонков е роден в Габрово през 1947 г. Завършва Националната Художествена Академия със специалност „Керамика” при проф. Венко Колев. Член е на СБХ и UNESCO AIAP. През 80-те години работи в областта на монументалната керамика.

В периода 1993 – 2010 година е директор на Националната Гимназия за Приложни Изкуства в Троян и организатор на Международен симпозиум „Арт Керамика” в Троян.

Участвал е в общи изложби в Италия, Франция, Румъния, Дания, Китай, Испания и др. Негови самостоятелни изложби са били експонирани София, Габрово, Шумен и Варна.

Христо Йонков е специализирал в международна академия по изкуствата в Париж.

Негови творби са притежание на Национална галерия – София, Художествена галерия -Ямбол, Музей на керамиката – Алкора (Испания) както и на частни колекции в България и чужбина.