Фондация Лумос организира кръгла маса за храненето на децата с увреждания
Фондация Лумос организира кръгла маса за храненето на децата с увреждания / netinfo
Фондация Лумос организира кръгла маса за правилното хранене на бебетата и децата с увреждания. Тя е озаглавена „Какво има на масата за хранене освен храна?“ и ще се състои от 13.30 до 15.30 часа в бизнес залата на община Добрич. 

Програмата е разделена на две части, в първата представителите на фондация СПУУН ще представят американския опит в сферата на хранене на деца със специални нужди, а във втората ще бъде представена работата в услугите за деца и младежи с увреждания в община Добрич и Варна по специално създадената от СПУУН програма. Събитието ще бъде открито от заместник кмета на Добрич д-р Емилия Баева и Бисер Спиров, Директор на Лумос за България. 

Посещението на американските гости продължава на следващия ден с практически консултации по конкретни казуси на деца и младежи с увреждания, настанени в услуги в Добрич и Варна. Това е второто посещение на СПООН, при първото им посещение те обучиха персонала на Центровете за настаняване на деца и младежи с увреждания как да използват разработената от тях методика. Междувременно бяха направени оценки на 9 деца, които имаха сериозни затруднения с приема на храна и разработени индивидуални програми за хранене.  

По данни на СЗО недохранването и проблемите около храненето са свързани със смъртта на 2,7 милиона деца годишно или 45% от всички смъртни случаи на деца по света. При кърмачетата, малките деца и децата с увреждания храненето е ключова област не само за гарантиране на оцеляването, но и за насърчаване на здравословния растеж и развитие. 

От 2010 г. и към настоящия момент Лумос продължава активно да подкрепя различни аспекти в процеса на деинституционализация в цялата страна, свързани с работата с деца и младежи с увреждания. Като организация, която се е ангажирала трайно с подобряване живота на деца и младежи с увреждания, ние търсим партньорства, съдействие и подкрепа от специалисти с доказан международен опит. За да се надгради извършената работа по храненето, Лумос предприе действия да осигури повторно работно посещение на експертите Тами Теске и Морийн Докинга от американската фондация СПУУН (SPOON), специализирана по въпроси на храненето на бебета и деца с увреждания.