Фондация Лумос отчита подобрение в живота на децата с увреждания
Фондация Лумос отчита подобрение в живота на децата с увреждания / Дарик Добрич,архив

Има подобрение в живота на децата с увреждания след извеждането им от специализираните институции, отчитат от фондация "Лумос". Изводът е направен след оценка на децата и младежите с увреждания, които вече са настанени в центрове от семеен тип или в защитени жилища. При 26% от тях се наблюдава по-голяма самостоятелност. За сравнение в специализираните институции някаква самостоятелност са имали само 12% от децата. Промяната се изразява в придобиването на нови умения, които зависят от нивото на развитие на съответното дете, поясняват от фондацията. При някои деца това означава, че вече сами си мият ръцете, а при други, че се къпят самостоятелно.

Общо 50 деца и младежи живеят в новите услуги в област Добрич. Те са на възраст от 5 до 32 години. В Центровете за настаняване от семеен тип в Добрич живеят 25 младежи от 18 до 32 г., а в Защитеното жилище в Крушари - 8 младежи.

Оценката на "Лумос" показва, че при храненето също се наблюдава положителна тенденция. В момента няма деца и младежи, които да се хранят в леглата си, а правят това седнали и сред другите деца.

Отчита се още, че 14 от 17 деца и младежи до 18 години посещават помощно училище, а около 65% се обучават в т.нар. изнесени паралелки в центровете за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/. В специализираните институции само 9 деца са били обхванати от образователната система, като почти две трети от тях са се обучавали в изнесени паралелки.

Анализът на резултатите от направената оценка показва категорично, че децата и младежите се чувстват по-сигурни и спокойни в новите услуги от семеен тип, посочват от "Лумос".

Работа обаче трябва да продължи, подчерта пред Дарик Снежана Ванкова, представител на фондацията за Добричка област. "Важно е дали новите услуги ще повторят модела на институцията, каквито гласове вече се чуват, или ще бъдат по-различни - дали децата и младежите, които живеят в тях, ще могат да излизат навън, дали ще ходят на училище, дали ще ги видим в парка, дали ще имат лични вещи за разлика отпреди", коментира Ванкова.

"За децата е много важно да установят истински приятелства и връзки извън институциите - в училище, на спортната площадка, в парка. Важно е още доколко Добрич е достъпен за деца със затруднения, къде могат да отидат те, каква част от басейните и музеите са готови за тези деца", допълни Нела Вампорова, ръководител "Връзки с обществеността" в "Лумос".

Децата в къщичките не бива да са затворници, коментира пред Дарик и 16-годишният Велико Великов от Варна, който е самозастъпник за правата на децата и младежите с интелектуални затруднения към "Лумос".

"Когато срещнете дете с увреждания, не му се подигравайте. То може да мисли по-бавно и да бърка думите, но има нужда от подкрепа и уважение", посочи още Велико, който миналата година спечели два златни медала по конна езда от Спешъл Олимпикс в Лос Анжелис. Той сподели, че в бъдеще би искал да работи като треньор по конен спорт, за да помага на други деца да се научат да яздят.

Когато  децата с увреждания бъдат подкрепени, те вършат чудеса, отбеляза неговата майка Диана Великова.