Финалистите от конкурса за роман на годината получиха премии
Финалистите от конкурса за роман на годината получиха премии / netinfo

Финалистите от конкурса за български роман на годината на фондация ВИК бяха наградени с парична премия от посланика на книгата за тази година Олга Тодорова, управител на "Евробет". Това е първата частна компания, която подкрепя конкурса от самото му създаване до този момент. Всеки един от авторите на отличените романи получи чек за 500 лева, а книгите на финалистите ще бъдат на разположение на играчите на "Еврошанс" в навечерието на Коледа.

Сред финалистите в най-престижния конкурс за литература са добричкият писател Галин Никифоров с "Фотографът", Красимир Дамянов с "Дневникът на една пеперуда", Виргиния Захариева с "9 зайци", Богдан Русев с "Къщата", Захари Карабашлиев с "18% сиво" и Милен Русков със "Захвърлен в природата". Те получиха грамоти от фондация ВИК, а заедно с паричната премия и бутилка вино, отбрана селекция, от Олга Тодорова. „Надявам се нашият пример да бъде заразителен и да послужи за други представители на бизнеса да подпомагат българската култура", каза Тодорова.

Книгите на 6-мата пребориха конкуренция от над 70 заглавия и в края на ноември сред тях ще бъде избран роман на годината, чийто автор ще получи премия от 10 000 лв. Наградата на публиката, в размер 1 000 лева, отново ще бъде финансирана изцяло от „Евробет". По изрично желание на автора, паричната награда на Красимир Дамянов ще отиде за благотворителна цел - за училище в Босилеград.