/ Дарик Добрич
Предстои огласяване на принадлежността към ДС на съдебни заседатели и приватизатори на общински и държавни имоти
Евтим Костадинов
99815
Евтим Костадинов
  • Евтим Костадинов
Близо 350 000 българи са проверени от Комисията по досиетата от създаването й през 2007 година до сега. Над 15 хиляди са установените лица с принадлежност към Държавна сигурност.

Около 13 хиляди от тях са обявени, а останалите не, защото са или починали, или са били непълнолетни към момента на вербуването им и после не са продължили своята дейност.

Данните съобщи в ефира на Дарик радио Добрич председателят на Комисията Евтим Костадинов.

Евтим Костадинов остава начело на Комисията по досиетата


„Познавам много хора, от тези, които обявихме. Някои лично приеха това нещо и отношенията ни охладняха. А аз не съм направил нещо лично, това беше мое служебно задължение. Някои реагираха така, сякаш ние сме виновни и смятаха, че освеляването на никого не е необходимо”, сподели Костадинов.

По думите му най-трудното време за него е било в началото, когато имало силно недоверие към дейността на комисията -  дали тя ще си свърши работата и тези архиви наистина ще бъдат отворени. „Преди 2007 година няколко пъти се правиха опити да се отворят документите на службите, но тогава не достигна политическа воля”, посочи Костадинов.

Е. Костадинов: Ще останат съмнения, ако закрият комисията преди да отвори всички архиви на ДС

В първите години е имало опити за натиск върху Комисията. „Започнахме с президентската институция и президентът Първанов беше осветлен. Тогава имаше много силна реакция срещу нас и опит да се преразгледа нашето съществуване.

За 12 години е имало около 10 „вота на недоверие” към нас – опити да бъдем закрити или трансформирани. „Вот на доверие” ни дават хората, които ни повярваха – изследователите на архивите, различни институции, медиите”, подчерта Евтим Костадинов.

Той смята, че за бъдещето на Комисията трябва да има политически консенсус. Комисията вече има издадени около 50 сборника с архивни документи, които са на разположение на изследователите.

Всяка седмица излизат решения за установена принадлежност на публични лица. През следващата седмица Комисията ще публикува решения, които касаят съдебни заседатели в някои общини.

По-нататък се готви едно по-голямо решение за приватизаторите на общински и държавни имоти. По закон Комисията се отчита на всеки 6 месеца пред Народното събрание.

Чуйте цялото интервю в аудиото.