Дружеството на художниците открива годишната си изложба
Дружеството на художниците открива годишната си изложба / Дарик Добрич

 

Годишната изложба на Дружеството на художниците се открива в добричката Художествена галерия в 17.30 часа. Тя е традиционна и вече няколко десетилетия представя на местната публика произведенията на различни поколения от тази творческа общност.

В рамките на изложбата, Художествената галерия и Дружеството на художниците отдават почит на 100-годишнината от рождението на художника Ангел Томов /1912-2001/. Картини от фонда на галерията припомнят за творчеството на този самоук художник, който е един от основателите на групата на художниците в града.

Ангел Томов е роден през 1912 г. в Добрич в многодетното семейство на хлебаря Атанас Томов. През 1927 г. завършва прогимназиалното си образование в българското училище в града и работи във фурната на баща си и така до края на живота си. Като юноша започва сам да се учи да рисува. За първи път участва през 1951  г. в изложбата на художниците - самодейци в Добрич. На втората изложба в града през 1953  г. се представя с творбите "Добруджанско стадо" и "На полето". Участва в национални изложби в София,  Силистра, в окръжните изложби на групата на художниците, както и в Общите художествени изложби "Земята и хората", които се провеждаха в Добрич. Основна тема в произведенията му е родният град, някогашният Добрич, който художникът изобразява с обич и носталгия. През 1989  г. в галерията в Добрич бе уредена самостоятелна изложба на Ангел Томов. Художникът умира на 18 април  2001 г.

През  2007 г. с творбите, които притежава галерията, се отбеляза 95 годишнината от рождението на художника. По този повод  Пламена Димитрова – изкуствовед  пише: ”Ангел Томов като самороден творец успешно променя и художествено обогатява своя пластично-изразен живописен език. Така естествено той намира своето място сред художниците на Добрич и получава свое творческо име, защото успява в картините си художествено да предаде емоционалния отглас на събитията в своя човешки живот”.