Добричлия спечели наградата „Български роман на годината”
Добричлия спечели наградата „Български роман на годината” / fond13veka.org

Добричкият писател Галин Никифоров е носител на Националната литературна награда "Български роман на годината" 2010, съобщава сайтът на Националния дарителски фонд "13 века България". Галин Никифоров получава отличието за романа си "Лятото на неудачниците". Победителят беше обявен на официална церемония в централата на Фонда от проф. Милена Кирова, един от петимата членове на журито, отличило книгата "за ироничното гмуркане в шемета на преходните години". Наградата в размер на 11 хиляди лева, художествена грамота и картина беше връчена от проф. Греди Асса, изпълнителен директор на Фонда.

Галин Никифоров е роден през 1968 г. в Добрич. Досега е издал "Последната истина" (1999), "Умерено нежно" (награда на корпорация "Развитие" - 2003), "Добро момче" (2006), Фотографът: Obscura reperta (2009), "Лятото на неудачниците" (2010), "Къщата на клоуните" (2011).

"Лятото на неудачниците"
"Защото спиралата на времето е безкрайна и никога не знаем къде ще ни отведе тя, нито кого ще срещнем по пътя си, нито дали някой ще ни държи ръката и ще ни обича, докато пътуваме..."

Това е историята на шест момчета и едно момиче, родени в една прашна махала някъде през 70-те години на миналия век, разказана чрез езика на един стар и забравен вече писател, на когото е посветена книгата. Добронамерена метафорична приказка за шантави неудачници в един шантав свят, които говорят странно и обичат силно, неудачници, обсебени от красивата тъга на спомените си, които вършат обречени неща, но остават верни на себе си и на светлата си детска лудост, без която животът е безсмислен и безинтересен. С души вечни, вълнуващи и светли - като лятото, което винаги ни залива със златото си като най-прекрасният дар на живота.