против поскъпването на цената на водата
против поскъпването на цената на водата / Дарик Добрич
За оставка на ръководството на водното дружество, прозрачно управление и качествена услуга настояват протестиращите
Против предложеното увеличение на цената на водата в Добрич и региона и за оставката на ръководството на местното водно дружество се обявиха недоволни добричлии на протестен митинг пред Областна администрация. Десетки протестиращи излязоха по обед в мразовития неделен ден, за да изкажат недоволството си от „некадърното” по думите им управление на ВиК – Добрич. В понеделник, 15 януари, на свое заседание КЕВР ще обсъди предложение за нова цена на водата в Добричка област от 3,28 лв. за кубик.

Според изпълнителният директор на „ВиК – Добрич” АД инж.Тодор Гикински заложеното увеличение е с 4 стотинки за куб. м, като е предложено  плавно увеличение на цената до 2021 г. Увеличението според него като процент е 1,6 и е в пъти по-малко в сравнение с ръста на цените на другите водоснабдителни дружества в страната.
 
„Искаме оставка на ръковдството на ВиК Добрич, защото то не е полезно. Само преди месец управителят на водното дружество обеща цената на водата да не се увеличава, дори да се намали. Месец по-късно предложението за увеличение вече е факт и не е вярно, че е само с 4 ст., а с цели 32 ст. на кубик. Цената на водата е прекалено висока и вдигането дори с 1 ст. е неприемливо за некачествената услуга, която получаваме” - заяви една от протестиращите – Мая Сапожникова.

Недоволството си от управлението на водното дружество сподели и Виолета Якова, според която при 11 кубика потребена вода от семейството й за месец, начислените количества от общия водомер във входа на жилищния й блок са 7 кубика. „В блока зад нас няма водомер за отчитане на общата вода, в къщите наоколо също липсва такъв. Това не е ли дискриминация?” – попита Якова.

„Писна ни от лъжите на сегашния изпълнителен директор на ВиК Добрич. Сред корупционните сделки по време на неговото управление е закупуването ел.двигатели втора употреба, поставени в ПС Приморци, за които се твърди че били нови” – посочи бившият служител на ВиК Христо Цонев. По думите му инж.Гикински не е излиза от кабинета си, за да види реалната ситуация, не познава водопроводната мрежа и ВиК структурата в града и региона.

За да покрепят протеста на добричлии пред Областна администрация дойдоха кметът на Добрич Йордан Йорданов и заместникът му арх.Боян Коларов.
„Не веднъж съм апелирал МРРБ да обърне внимание на собственото си дружество. Това до ден днешен не се е случило, независимо от проведените разговори. Трябва да се оправи това дружество, да има ред и начин да се спре безразборното разкопаване на улиците и безразборното спиране на водата. Водният цикъл в момента служи за извинение, а ако го нямаше водният цикъл какво щеше да е извинението на ВИК?” – коментира кметът.

В отворено писмо и подписка до МРРБ, КЕВР, Омбудсмана на Републиката, Областния управител на Добрич и Община Добрич, недоволни добричлии настояват за смяна на ръководството на водното дружество, за прозрачно управление на компанията и повишаване на качеството на предлаганата услуга.

Намерението на протестиращите е да се включат в общонационален протест срещу увеличението на цената на водата и проблемите с водоснабдяването в България.

против поскъпването на цената на водата
Дарик Добрич

против поскъпването на цената на водата
Дарик Добрич

Добричлии излязоха на протест против поскъпването на цената на водата
Дарик Добрич

Добричлии излязоха на протест против поскъпването на цената на водата
Дарик Добрич

против поскъпването на цената на водата
Дарик Добрич