Добричлии призоваха:  СТОП на ТТИП !
Добричлии призоваха: СТОП на ТТИП ! / Дарик Добрич

Няколко десетки добричлии се събраха в центъра на града пред храм „Св.Георги” въпреки лошото време, за да протестират срещу подготвяното „Транс атлантическо търговско споразумение” / ТТИП/. Протестът бе организиран от Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване. В международния ден на Земята – 10 октомври, народите от цяла Европа по традиция провеждат мирни граждански протести, за да заявят несъгласието си с ТТИП. „Кажете стоп на ТТИП, за да запазим живота и здравето си и тези, на поколенията след нас” – прозиваха ораторите на митинга.

 

 

 

Ето част от разпространеното до медиите и гражданите изявление на Синтия Недялкова – основен организатор на протеста и член на Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване:

Живеем в тежки, смутни  времена! Почти на границите на Еврoпа се води война! В тази ситуация, обаче, има една непроменлива величина, а именно - постоянният и засилващ се натиск върху европейските народи и лидери за подписване на споразумението ТТИП!

Ако това споразумение бъде подписано, ще стовари върху нас, европейците, още една война - войната с богатите корпорации! Те ще получат правото да разпространяват ГМО по всякакъв начин (засега има някакви ограничения в България и Европа)! Ще могат безнаказано да ни захранват с месо от животни пълно с хормони, обработено с хлор и т.н. Здравеопазването, социалните придобивки на европейците ще бъдат подложени на неимоверен натиск! Дори ние, в България, ще разберем, че все пак сме имали някакво хуманно здравеопазване и социална защита над индивида, колкото и да не са ни е харесвали!

Не на последно място, земите ни ще бъдат подложени на агресивно проучване и добив на всякакви подземни богатства, включително на шистов и въгищен газ от наднационални  корпорации! Десети октомври е ден на Земята - тази наша прекрасна планета Земя, създала нас и толкова красоти около нас! На този ден всяка година европейските народи заливаха площадите си с плакати STOP TTIP”! Ние също, в България, демонстрирахме своето несъгласие, макар и не толкова масово! Но сега нашите европейски приятели имат огромни проблеми! Вълната от многолики преселници заля нашата Европа! Срещата с тези хора е обсебваща  по ред причини, било от страх, било от усилия за милосърдие, но факт е, че народите на Европа са изключително ангажирани с този проблем!

Ние също си имаме нашите проблеми, но някак по-стари – проблеми, с които свикнахме да живеем! Вълната от преселници малко ни заобикаля, по ред причини, и слава Богу! Дошъл е моментът ние да покажем, че сме истински европейци! Да покажем, че сме хора, които милеем за най-цивилизования континент на Земята! За живота и здравето на поколенията ни! Дошло е време целият български народ да направи така, че европейските народи да заговорят отново с възхищение за народа на България! Всички трябва да разберат, че тук живеят хора умни, прозорливи и независими! Защото, защитавайки себе си в борбата срещу ТТИП, ние защитаваме цяла Европа! И тъй както с възхита говорят за нас, заради наложения мораториум върху проучване и добив на шистов газ, тъй сега единни трябва да защитим народите си от посегателство срещу здравето и живота ни, което всъщност представлява това налагано ни отвъд океана споразумение! Дошло е време ние с вас да поставим България в центъра на прогресивна Европа!

Специално се обръщам към мнозината симпатизанти на Америка: Приятели, не се заблуждавайте, не Америка е тази, която ни натиска, буквално, за подписване на ТТИП, а глобалните американски корпорации, чрез своето зависимо до голяма степен от тях правителство! Народът на Америка също протестира срещу СЕТА, ТТИП, АКТА и др.

Приятели, българи, нека забравим многообразните си различия по ред проблеми! Всички знаем, че сме си индивидуалисти, че всеки си има своето мнение, но както в дните на Съединението и Независимостта, България е направила най-полезните си исторически ходове, защото българите са били единни, тъй единни трябва да сме и сега!

Защото на нас ни пука каква храна ще ядем, каква вода ще пием и изобщо дали ще имаме вода за пиене! Защото ГМО и химикалите от фракинга ще тровят всички ни, независимо от това какви политически пристрастия  има всеки от нас! Защото тези вредности няма да ни подбират според партийната ни принадлежност, според това какви „фили” и какви „фоби” сме, нито пък според това каква религия изповядваме!

Приятели, българи, русофили и русофоби, християни и мюсюлмани, и всякакви други „фили” и „фоби”, членуващи или нечленуващи в различни партии, държавни служители, или работещи в сферата на частния бизнес, всички ония, които не са престанали да живеят извън вегетирането, които не са престанали да мислят и чувстват, молим  ви, каним ви да залеем площадите на всеки град и село, за да ни забележат най-после и да решат да се съобразят с нас!

Българи, да излезем от стаите, да изключим компютрите и да залеем улиците, за да покажем ясно и категорично, че нас ни има, че ние не сме едни книжни мищоци, които само изливаме страстите си по кюшетата на интернет, а сме видими! Ние трябва да покажем, че сме видима човешка сила, готова да потърси сметка  от  всяко правителство, което продаде интересите ни! Трябва да ни видят и чиновниците от Европейската комисия - онези, които са подложени на съблазън или заплаха за подписване на ТТИП, за да си припомнят кой, в крайна сметка, плаща астрономическите им заплати и представителни разходи!

Един час сега може да ни осигури години напред здравословен живот! Победата ще е за нас и за децата ни!”