Добричка делегация посреща 3 март с бесарабски българи в Украйна
Добричка делегация посреща 3 март с бесарабски българи в Украйна / wikipedia.org

За поредна година делегация от Добрич замина на визита в украинския град Измайл по повод националния празник на България - 3 март. Градът е център на район, населен основно с бесарабски българи.

Инициативата за родолюбовото начинание е отпреди години на бизнесмена Михаил Стоев. През 1997 година с българска държавна помощ в измайлското село Лощиновка бе построена църквата "Света Троица". За довършването и благоустрояването на храма помогна добричката фирма "Екострой", чийто шеф бе тогава Стоев. Оттогава добричка група посещава за 3 март бесарабските българи.

Другите партньори в тържествата са българското културно-просветно дружество „Света София" и Асоциацията на българите в Украйна.

Делегацията се срещна с кмета на град Болград /Измайлски район/ Сергей Корольов, за да предаде две дарения. Първото е от 10 000 лева от Общинския съвет на Добрич за възстановяването на изгорелия Спаско-Преображенския събор. Ще бъдат предадени и 100 броя от книгата „Бесарабски българи, участвали в управлението на България", както и 100 книги - второ преработено издание - „Българи, преселили се в Бесарабия 1765-1878 г." Техен автор е добричкият писател-изследовател Георги Казанджиев.

Днес добричлии ще положат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Измайл.