Добрич се включва в отбелязването на Световния ден на недоносените деца
Добрич се включва в отбелязването на Световния ден на недоносените деца / Дарик Добрич

Знакова сграда в Добрич ще бъде осветена в лилаво на 17 ноември – по повод Световния ден на недоносеността. По този начин обществото ще изрази своята съпричасност и подкрепа към недоносените бебета и техните семейства. Инициативата е на отделението по „Неонатология” в МБАЛ – Добрич.

Посветена на Световния ден на недоносеността е и още една предстояща проява, организирана от неонаталогичното отделение – в него на 14 ноември по обед ще се състои тържество, на което са поканени семейства на недоносени деца, родени в добричката болница. Най-голямото дете сред поканените е вече на 7 години, разказа пред Дарик д-р Йовка Тихонова – началник на отделението по „Неонатология” в добричката болница. Идеята е семействата на недоносените деца да се видят, да се запознаят, да създадат група за подкрепа и заедно по-лесно да преодоляват трудностите, сподели д-р Тихонова.

От началото на годината до края на октомври в добричката болница са се родили 986 бебета, от които недоносените са 108, информира в ефира на Дарик и зам.-директорът „Медицински дейности” в болницата д-р Михаела Попова. В национален и световен мащаб броят на недоносените деца непрекъснато се увеличава. Това поставя нови изисквания и стандарти по отношение на апаратурата и медицинските грижи, които болничните заведения трябва да предоставят, подчерта д-р Попова. В тази връзка неонатологичното отделение в МБАЛ – Добрич стартира дарителска кампания, наречена „Ти можеш да спасиш живот”. Акцията е за набиране на средства за закупуване на нов дихателен апарат, който е жизнено необходим за лечението на новородени и недоносени деца, без самостоятелно дишане след раждането. Нужната инвестиция е в рамките на 25 – 37 хил.лв. В момента в отделението има 5 недоносени бебета, които се обгрижват от дихателен апарат втора употреба, закупен преди повече от 15 години.

Надяваме се в това начинание да ни подкрепят гражданите на Добрич, фирми и земеделски производители, за да можем да дадем равен шанс за живот на всички деца, които се раждат в Добрич и областта, не скриха надеждите си от болницата.

Средства могат да се даряват на:

Банкова сметка : „МБАЛ-Добрич”АД

Банка: ЦКБ АД кл. Добрич

IBAN: BG40CECB979010E2734702

BANK CODE: CECBBGSF

Над 15 млн бебета се раждат преждевременно всяка година /по данни от 2012 година/, а само в Европа те са около 500 000, посочват от фондация „Нашите недоносени деца”. Над 1 млн бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, поради усложнения. В България статистиката също е тревожна – над 6 хил бебета годишно се раждат твърде рано.

Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. Грижата за най-малките пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден, информират още от фондация „Нашите недоносени деца”.