Добрич посреща изложба против хомофобията
Добрич посреща изложба против хомофобията / ЛГБТ - Пловдив

По случай 10 декември - Международния ден за правата на човека, киноклуб „Икар“ представя изложба, посветена на равенството в спорта. Организатор е пловдивската правозащитната организация на българските лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора (ЛГБТ). Посланието на инициативата е „Всички да бъдем един отбор -  отбор "Хора".

Активистите решават да извадят хомофобията от игра през 2012 година по време на първият спортен полуден за борба с хомофобията, провел се в Пловдив. Тогава е лансирана идеята „Покажи жълт/червен картон на хомофобията“. Впоследствие различни хора застават зад инициативата като започват да се снимат с жълти и червени картончета, преведени на над 15 езика. Жълтият картон сигнализира да не подминаваме хомофобията, а червеният я вади от играта.Организаторите от ЛГБТ - Пловдив започват да разпространяват картоните сред приятели в страната и постепенно из Балканския полуостров и Европа.

Днес хиляди хора от пет континента са се снимали и продължават да се снимат, за да изразят ясно гражданската си позиция, посочват организаторите. Сред тях може да се видят лицата на Мария Илиева, Поли Генова, Явор Бахаров, Рут Колева, Леонид Йовчев, Димо Алексиев и др.

Компилацията от фотографиите ще бъде показана в киноклуб „Икар“ oт днес до 24 декември. Междувременно изложбата продължава обиколката си в Испания, а в края на кампанията снимките ще бъдат подарени на първият ЛГБТ музей-библиотека в Аржентина.