Добрич, Каварна и Тошево се включват в инициативата „Часът на Земята”
Добрич, Каварна и Тошево се включват в инициативата „Часът на Земята” / Дарик Добрич

Общините Добрич, Каварна и Генерал Тошево ще се включат в инициативата „Часът на Земята" на световната природозащитна организация WWF.

В Добрич от 20.30 до 21.30 часа ще бъде изключено фасадното осветление на Дом-паметник „Йордан Йовков", на храмовете „Св.Троица", „Св.Георги" и част от парковото осветление в тези райони. Градът се присъединява за пети пореден път към международната инициатива.

В Каварна, в същите часове, ще се проведе концерт на факли. С огъня ще бъде оградена нестандартната сцена на площада в центъра на града, а околните сгради ще бъдат с угасено осветление. В концерта ще участват местни самодейни колективи.

Генерал Тошево се присъединява към глобалната идея по инициатива на Общинския младежки съвет. От общината там призовават всички да загасят осветлението си във времето между 21.30 и 21.30 часа.

„Часът на Земята" се провежда за пета поредна година. Инициативата започва през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми са угасили осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата. През 2008 г. това събитие става глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави. През 2009 г. в "Часът на Земята" са се включили един милиард души в 4 189 града в 88 държави. През 2010 г. «Часът на Земята» е подобрил рекорда си, защото в инициативата са участвали 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души в повече от 4 000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Найроби, Рио де Жанейро, както и станцията „Дейвис" в Антарктика. През 2011 г. "Часът на Земята" подобри рекорда си, като в инициативата се включват вече 135 държави и територии. Участваха повече от 5 200 града и над 1,8 милиарда души по цял свят. През 2012 г. "Часът на Земята" отново постави рекорд, след като 6 950 града в 152 държави и територии участваха официално и угасиха осветлението си за 60 минути. През 2012 г. "Часът на Земята" премина под мотото „Аз правя, ти действаш". Целта беше да покажем, че всеки е в състояние да промени света, в който живеем. "Часът на Земята" се разрастна и стана една от най-сериозните световни инициативи за насочване на общественото внимание към проблема с климатичните промени.

Община Добрич призовава да изгасим осветлението си за 1 час точно в 20. 30 часа и по този начин да дадем своя принос в борбата с климатичните промени. Уверени сме, че с този акт на ангажираност заедно ще превърнем „Часът на Земята" 2013 в мащабно национално събитие, казват оттам.