Ден на майчиния език провеждат в Тервел
Ден на майчиния език провеждат в Тервел / tervel.bg

В Тервел ще се проведе честване по повод Международния ден на майчиния език. То се организира от СОУ „Йордан Йовков" в града, по инициатива на ученици, изучаващи турски език като свободно избираем предмет с преподавател Джанан Ахмед. Събитието се провежда със съдействието на информационния офис на българския евродепутат Метин Казак в Добрич и областната организация на ДПС, съобщават оттам.

На тържеството ще присъстват ученици и преподаватели от СОУ „Йордан Йовков" от 5 до 10 клас. Те ще представят специално подготвена програма, която включва поетичен рецитал и изпълнение на турски народни песни и танци. За да поздравят своите съученици в тържеството ще се включат и децата от балет „Каприз"- Тервел с ръководител Живка Ненова.

Българският евродепутат Метин Казак ще отправи приветствие до учениците и техните преподаватели по случай Международния ден на майчиния език, в което се посочват и усилията на Европейския парламент за опазването на езиковото и културно многообразие и значението му за гражданите на Европейския съюз. Гости на празника ще са Джем Улусой - генерален консул на Република Турция в Бургас, Рушен Риза - зам.-председател на ДПС, Ердинч Хаджиев - областен председател на ДПС в Добрич, преподавателите от катедра „Турски език и литература" към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" - Менент Шукриева, председател на сдружение „БИЗ" и Емине Халил, както и експерти от Регионалния инспекторат по образованието в гр.Добрич, представители на местната власт, учители и родители, казват още от информационния офис на Метин Казак.

Международният ден на майчиния език е обявен на Генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 1999 г. Ежегодно от февруари 2000 г., този ден се отбелязва с цел насърчаване на многоезичието и културното разнообразие по света.